Бидний тухай
Багш ажилтан
Энэхүү хичээлээр шижлэх ухааны аргын үндэслэл, лабораторийн ажлын дадал эзэмшиж, лабораторийн тоног төхөөрөмж, техникийг ашиглаж сурах ба ажлын тооцоо хийх, үр дүнг боловсруулах, харьцуулалт, үнэлэлт, дүгнэлт өгөх, хүнсний бүтээгдэхүүнд стандарт шинжилгээ хийх биохимийн үндсэн аргуудыг эзэмшин, ажлын дадал эзэмших тул биотехнологийн сургалтын хөтөлбөрийн чухал хичээлүүдийн нэг болно.
Хүнсний лабораторийн ¿íäñýí àðãà òåõíèêòýé òàíèëöàí х¿íñíèé áèîõèìèéí ñóäàëãààíû ñîíãîìîë àðãà ç¿éã ýçýìøин судалгаа шинжилгээ, хяналтын байгууллагуудын ëàáîðàòîðèä àæèëëàæ дадал, чадвар эзэмшинэ.
Микроорганизмын эсийн молекул зохион байгуулалт,бактерийн эсийн ханын нийлэгжил, үржил өсөлт,хооллолтын физиологи,, бодисын солилцооны үндсэн механизмууд ба микроорганизмын энерги гарган авах аргууд,гол гол төлөөөлөгчдын физиологийн шинж,онцлог, микроорганизмын бодисын солилцооны зохицуулгын механизм ,түүхэн хөгжлийн явцад морфлогийн ялгарал ,физиологийн чхөгжлийн чиглэл, стресс, зэргийг судална.
Микроорганизмын эсийн молекул зохион байгуулалт, энерги гарган авах , тэдгээр механизмын онцлог талуудын талаар өргөн мэдлэг, ойлголттой болох, янз бүрийн дээжнээс ашигтай микроорганизмыг ялган авч тэдгээрийн морфологи, физиологи ба биохимийн шинж чанарыг тодорхойлон ангилах, идэвхийг нь биохими ба микробиологийн аргаар тодорхойлох арга зүйг эзэмшинэ
Микроорганизмын физиологи, биохимийн шинжүүдийг тодорхойлох; өсгөвөрлөлтийн параметруудыг тодорхойлох; спиртийн, сүүний, цууны, тосны хүчлийн зэрэг эсэлдэлтийг тодорхойлох зэрэг арга зүйг, техник ажиллагаа, өсгөвөрлөх аргууд , багаж аппараттай ажиллах арга барил олгоно. ªíäºã, ñ¿¿ ñ¿¿í á¿òýýãäõ¿¿íä òàâèõ ýð¿¿ë àõóéí ìèêðîáèîëîãèéí øèíæèëãýýíèé àðãà ç¿é, Enterobacteriaceae îìãèéí áàêòåðóóäûã ÿëãàí ä¿éõ, àíòàãîíèñò õàðüöàà, àíòèáèîòèêò òýñâýðëýõ ÷àäâàðûã òîäîðõîéëîõ, óñ, õºðñ, àãààðûí ýð¿¿ë àõóéí ìèêðîáèîëîãèéí õÿíàëòûí àðãà ç¿éã ýçýìøèíý . Мах, махан бүтээгдхүүн, жимс, гурил, гурилан бүтээгдхүүнд тавих эрүүл ахуйн микробиологийн шинжилгээний арга зүй болон хөрсөн дэхь кали болон фосфорын нөөцийг микробиологийн аргаар тодорхойлох, азот, хүхэр, фосфорын эргэлтэнд оролцдог бичил биетэнг илрүүлэх арга зүйг эзэмшинэ. Микроорганизмын протеаза, амилаза, целлюлоза зэрэг ферментийн идэвхийг тодорхойлох аргууд, микроорганизмын бодисын солилцооны бүтээгдэхүүнийг хэмжээг тодорхойлох, микроорганизмын өсөлт ба үржилд гадаад орчны хүчин зүйлүүд нөлөөлөх үйлчлэлийг тодорхойлох, багажит анализын зэрэг арга зүйг эзэмшүүлнэ.
Микробиологийн лабораторийн судалгаа, шинжилгээний арга зүй, техник ажиллагаа, багаж аппаратын ажиллагааг эзэмшиж дадлагажих, микробиологийн судалгааны ажлыг бие даан хийх чадварыг эзэмшүүлэх зорилготой. Микроорганизмын экологи, Микроорганизмын физиологи ба биохими, Эрүүл ахуйн микробиологи, ХАА –ийн микробиологи, Хүнсний микробиологи, бичил биетний гаралтай антибиотик зэрэг хичээлүүдийн үндсэн сэдвүүдээр лабораторийн ажил хийж гүйцэтгэх зорилготой.
Биологийн нөөц судлал 2 хичээлээр бактер, эгэл биетэн болон мөөгийн зүйлийн олон янз байдал, нөөц түүнийг хамгаалах ашиглах менежмент, хотжил суурьшил дагасан ургамал, амьтад, паркийн ургамал амьтад, биологийн харь зүйл, агнуурын бус амьтад, ховор амьтан ургамал зэргийг хамгаалах, зохистой ашиглах менежмент зэргийг судална. Түүнчлэн эгэл биетэн, мөөгийн эдийн засгийн ач холбогдол, үнэлгээ зэргийг судалж оюутанд системтэй мэдлэг чадвар дадлага эзэмшүүлнэ.
Эгэл биетэн болон мөөгийн аймгийн зүйлийн олон янз байдал, тоо толгой, тэдгээрийн нөөц, түүнийг судлах тооцох аргууд, зохистой ашиглах, хамгаалах менежментийн талаар системтэй мэдлэг, чадвар, дадлага эзэмшүүлэх үндсэн зорилготой. Бичил организм /бактери, доод мөөг/-ын олон янз байдал, нөөц. Бичил организм биологийн идэвхи, бодисын солилцооны бүтээгдэхүүн, үйл ажиллагааг практикт ашиглах